Bouw je eigen drone (deel 6) – De voeding

Niet dat een drone moet eten, maar je hebt wel van ergens energie nodig om het gehele spel te laten werken.

Wat op het eerste zicht ontzettend eenvoudig mag lijken (je sluit een batterij aan en het werkt) was dat -voor mij althans- niet echt.

Lithium Polymeer (LiPo) batterijen werken namelijk niet hetzelfde als de kleinere AA-batterijtjes die je pakweg in de afstandsbediening van je tv steekt.

Je hebt nodig

Aantal Beschrijving Stukprijs Totaal
1x Turnigy 3300mAh 3S 30C Lipo Pack 24,60 EUR 24,60 EUR
1x Lithium Polymer Charge Pack 25x33cm JUMBO Sack 2,40 EUR 2,40 EUR
1x HobbyKing™ Lipoly Low Voltage Alarm (2s~4s) 2,54 EUR 2,54 EUR
1x Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer/Charger w/ accessories 35,19 EUR 35,19 EUR
1x HXT 4mm to XT-60 Battery Adapter 2,84 EUR 2,84 EUR
1x Turnigy Battery Strap 330mm 1,40 EUR 1,40 EUR

De batterij

batterij_turnigy

Opgelet! Lithium Polymeer batterijen zijn gevaarlijk.
Zoals met alles moet je jezelf eerst voldoende informeren alvorens ze te gebruiken.

Low voltage alarm

In tegenstelling tot je AA-batterijen mag je je LiPo batterijen NIET laten leeglopen. Mocht je dat toch doen dan zijn ze daarna niet meer oplaadbaar en mag je je batterij weggooien. (Ja, er zijn inderdaad wel manieren en ja, ik heb die ook al uitgeprobeerd, maar nee, geen enkele daarvan is echt veilig)

Low voltage alarm

Trouwens, om te vermijden dat je batterijen in de lucht helemaal zouden leeglopen en je drone tegen 9,81 m/s2 naar de begane grond “vliegt” is het van primordiaal belang (Look at me using fancy words) om te weten wanneer je batterij bijna leeg is.

Daarvoor dient het Low Voltage Alarm. Een investering van de volle 2,54 EUR maar wel eentje die zijn geld meer dan waard is. (Ooit al een drone op iemand zijn hoofd zien vallen terwijl je niks meer kan doen?)

Het opladen

Helaas pindakaas maar je kan je gewone batterijlader niet gebruiken.
Je hebt behoorlijk wat materiaal nodig enkel en alleen om je batterij op te laden:
Turnigy 3000 mah, lader en save bag

Op de foto zie je links een grijze zak. Je weet ondertussen al wel dat LiPo-batterijen niet erg veilig zijn en soms vuur kunnen vatten. Mocht dat toch gebeuren dan zitten ze op z’n minst in een brandveilige zak. Het is trouwens ook aan te raden om bij het opladen van een LiPo-batterij in de buurt te blijven en regelmatig te checken of ze niet bol komt te staan.

Dus, je steekt je batterij in de zak en laat de twee kabeltjes naar buiten komen. Die sluit je aan op de HXT 4mm to XT-60 Battery Adapter en vervolgens op de batterijlader (met bijgeleverde kabeltjes).

Die batterijlader komt trouwens zonder voeding, daarvoor moet je dus ook nog een 12V voeding voor voorzien.

Wanneer alles insteekt stel je je batterijlader zo in dat hij op LiPo staat. Je checkt of het aantal cellen van de batterij gelijk is aan het aantal cellen dat op de lader staat (DIT IS BELANGRIJK!) en start een balanced charge.

Ben je klaar met vliegen kun je je batterij niet zomaar wegleggen. Je sluit ze terug aan op je batterijlader en stelt die terug in maar deze keer selecteer je “storage”. Wanneer dit klaar is mag je je batterij loskoppelen en kan ze terug het schap op.

Bevestigen

Het is belangrijk dat je batterij stevig aan je drone blijft hangen en niet kan verschuiven tijdens het vliegen. In het begin gebruikte ik kabelbindertjes maar die moest ik dan na elk gebruik weggooien. Nu gebruik ik een stevig velcro bandje maar eigenlijk is elk soort velcro dat stevig genoeg is voldoende.

Wanneer de batterij stevig vasthangt kan je ze aansluiten aan het kabeltje dat we in deze blogpost gemaakt hebben.

Voila, let there be power!

8 Reacties

 1. gravatar

  waar is deel 5

 2. J-B

  Heb ik net online gezet. Veel leesplezier! 🙂

 3. abcd

  vraagje: Kan je een camera (gopro) onder de drone hangen die je hebt gebouwd of is er daar geen plaats voor onderhet frame ?

 4. J-B

  Onderaan hangt de batterij, maar je zou die eventueel boven kunnen hangen en dan is er zeker nog plaats genoeg om een gopro te hangen.

  Hou er wel rekening mee dat je dan een hoger landingsgestel nodig hebt zodat je camera de grond niet raakt bij het landen.

 5. Astula

  Hi J-B,
  Heb ik een UBEC nodig.
  Groeten
  Astula

 6. J-B

  Hi Astula,

  Ja, je zal toch één of andere vorm van ESC nodig hebben. Je kan deze hier terugvinden: http://jan-bart.be/nl/archives/bouw-je-eigen-drone-deel-3-de-escs/

 7. Teppa

  Hoi Jan-bart.

  Even een vraagje, op de foto heb jij voeding voor je acculader, die heb je los gekocht maar als ik die zou kopen dan zou ik noet weten waar ik hem in moet stoppen. Mijn lader is bijna hetzelfde als jouw alleen staat er bij mij links vd display nog: 80w 10amp. Ik weet dus niet welke voeding ik moet kopen? En dan nog een vraag, waar sluit ik die low voltage alarm op aan, zie daar niet echt een mogelijkheid voor.

  Alvast bedankt weer voor het meedenken.

  Mvg,

  Teppa

 8. Teppa

  Oohw ik heb al gevonden, steek je gewoon in je balanceerstekker van Lipo.

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.