Bouw je eigen drone (deel 3) – De ESC’s

Hobbyking Multi-Rotor Power Distribution Board (DIY 8 x output PCB)

Indien je mee bent met de vorige blogs zit je in dezelfde situatie als mij: we hebben een frame en we hebben motoren, maar geraken nog steeds niet van de grond.
Tijd dus voor wat elektronica.

De Electronic Speed Controllers (ESC) zetten de gelijkspanning die van je batterij komt om in driefase wisselspanning die je motoren mee aanstuurt. Omdat motoren die continu even snel blijven draaien niet erg praktisch zijn als je je drone meer wilt laten doen dan op en neer vliegen, moet die snelheid per motor ook variabel zijn.

Daarvoor zorgen je ESC’s. Ze hebben kleine stekkertjes die je met je ontvanger (Rx) of met je Flightcontroller kan aansturen. Hierdoor kan je de snelheid waarmee je motoren ronddraaien bepalen.

Je hebt nodig

Aantal Beschrijving Stukprijs Totaal
1x Power Distribution Board 1,61 EUR 1,61 EUR
2x PolyMax 3.5mm Gold Connectors 1,45 EUR 2,90 EUR
4x ESC’s 5,99 EUR 23,96 EUR
1x HXT 4mm to XT-60 Battery Adapter 2,50 EUR 2,50 EUR
1m 1 meter krimpkous (zwart) 0,67 EUR 0,67 EUR

Solderen maar!

Eigenlijk zou een lijstje met materiaal dat je nodig hebt ook wel handig zijn want je hebt buiten je materiaal voor je drone ook volgende zaken nodig:

  • Een soldeerbout
  • Soldeersol
  • Een derde hand (optioneel, maar wel handig)

Stekkertjes monteren

De ESC’s komen zonder stekkertjes zodat je ze niet rechtstreeks kan aansluiten op de motortjes. Daarom gaan we er stekkertjes aan solderen zodat we de ESC’s en motortjes gemakkelijker kunnen aansluiten.

Klem een stekkertje vast in je 3de hand zodat je je eigen hand niet verbandt.
Houd je soldeerbout tegen het stekkertje en laat er voorzichtig een paar druppeltjes soldeersol in smelten.

Stekkertje met draad

Terwijl het soldeersol nog warm is steek je voorzichtig het draadje in het stekkertje en laat alles afkoelen. (Het begint hier verdacht veel op een kookboek te lijken, maar dat even terzijde)

Om te vermijden dat metalen stekkertjes tegen elkaar zouden komen (en dus een kortsluiting kunnen veroorzaken) trekken we een krimpkous over de stekkertjes.

Hopelijk heb je de draadjes goed recht in de stekkertjes gestoken, anders zou dit wel eens een lastig karwei kunnen worden…

Close up van het draadje van de esc
Je neemt één van de draadjes apart.

Krimpkous
En schuift er een stukje krimpkous over.

Gekrompen krimpkous

Daarna verwarm je de krimpkous (met een aansteker of een theelichtje) tot hij netjes over het stekkertje en de draad krimpt.

Krimpkous klaar

Afwerken doe je met een kabelbinder (colsonbandje) of plakband of lijm of… maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Wanneer je alle draadjes van de ESC’s aan stekkertjes hebt gesoldeerd, is het tijd om de andere kant van de ESC’s aan je printplaatje te solderen.

Het printplaatje

Probeer zoveel mogelijk het printplaatje proper te houden en zeker niet met je vingers op het koperen gedeelte te komen. Gebeurt dat toch? Geen ramp hoor, maar het vet aan je vingers zal ervoor zorgen dat je soldeersol niet zo goed meer pakt. In dat geval kan je het printplaatje met een (droge!) propere doek schoonmaken.

Hou er ook rekening mee dat je alle zwarte draadjes van je ESC aan dezelfde kring soldeert op het printplaatje. Er is een positieve (buitenkant) en een negatieve (binnenkant) kring.

Pinrtplaatje met positieve en negatieve kring

Meet zeker ook op voorhand uit hoe je ESC’s moeten zitten tov je frame, knip dan je draadjes op de juiste lengte af, strip het voorste deel, vertin het en soldeer het dan op je printplaatje.

Printplaatje met esc

Je doet dit, uiteraard, vier keer. Ik heb er achteraf ook nog een stekkertje voor de batterijaansluiting op gesoldeerd. Uiteindelijk zou je printplaatje met de aansluitingen er ongeveer zo moeten uitzien:

ESC met printplaatje afgewerkt

printplaatje gemonteerd op drone

2 Reacties

Trackbacks

  1. Bouw je eigen drone (deel 6) – De voeding « Jan-Bart
  2. Build your own drone (part 6) – The power supply « Jan-Bart

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.